perjantai 15. joulukuuta 2017

Ajatuksia vihreämmästä joulun vietosta

Kulutushysterian suuri juhla, eli joulu alkaa olemaan käsillä.
Sen kunniaksi halusin herätellä ihmisiä hieman pohtimaan, että millaisista valinnoista ja asioista aito joulumieli lopulta tulee.
Tuleeko se siitä, että roudataan muovipussi kaupalla kiireellä, halvalla ja harkitsemattomasti hankittua tavaraa nurkat täyteen, vai kenties jostain muusta?
Harva meistä pystyy yksin pelastamaan maapalloa ja sen asukkeja, mutta yhdessä meillä on valtava voima vaikuttaa asioihin, eikä koskaan ole liian myöhäistä herätä pohtimaan omien tapojensa syitä ja vaikutuksia. Itse ajattelen kestävät ja ekologiset arvot elämän mittaisena opettelun polkuna, ja pakko myöntää, että tieto lisää tuskaa, ja nälkä kasvaa syödessä. En ehkä koskaan ole tässäkään asiassa niin hyvä ja kärsivällinen kuin haluaisin, mutta uskon että suunta on oikea, ja pyrin aktiivisesti oppimaan lisää. 

En tiedä mistä oma kierrätysintoni on varsinaisesti lähtenyt, mutta muistan että olen lapsesta asti säästänyt ja käyttänyt uudelleen ja uudelleen jopa kymmenen vuotta vanhoja lahjapapereita. Vaikka en lapsena varmastikaan ollut mitenkään tietoinen kestävistä arvoista tai ympäristöasioista, en kestänyt ajatusta siitä, että lahjojen avaamisen jälkeen paperit olisi heitetty roskiin, vaan silmä tarkkana vahdin, että lahjat avataan siististi papereita rikkomatta, niin että saatoin viikata paperit, nauhat ja kortit huolellisesti, ja käyttää samat kääreet ja koristeet vielä monia vuosia myöhemmin. Kuulostaa ehkä mielenvikaiselta hamstraamiselta, mutta ihan oikeasti, miksi heittää hyvä paperi hukkaan kun sillä on vielä runsaasti käyttöikää jäljellä?

Alle kouluikäisenä olin todella onnekas, kun esikoulun sijaan pääsin hoitoon maailman ihanimmalle muotoilija-suunnittelija-taiteilijalle, joka opetti minulle kirpputorien koluamisen arvokkaan taidon, sekä ompelemaan ja askartelemaan leluja, taideteoksia ja koriste-esineitä kierrätysmateriaaleista. Muistan kuin eilisen päivän, kun löysin hoitotätini kanssa Pelastusarmeijan kirpputorilta nukketalooni joulukuusen, ja askartelin sitten kaikenlaisista jämämateriaaleista kuusen alle pieniä paketteja. Yhtenä päivänä askarreltiin paperimassahahmoja, toisena taas ommeltiin hiiripehmoja.
Siitä asti kirpputorit ja kierrätysmateriaalit ovat olleet minulle todella rakas harrastus.

Lopullisen sysäyksen kestävämpään ajatteluun sain kuitenkin joitain vuosia sitten, kun artesaaniopinnoissani tein opinnäytetyön vaateteollisuuden ympäristövaikutuksista ja innostuin ompelemaan vaatteita kierrätysmateriaaleista. Silloin silmäni todella avautuivat omille kulutustottumuksille, ja tajusin, että minun on turha haaveilla vaatteiden suunnittelusta tai valmistamisesta, jos en pyri tekemään sitä eettisesti ja ekologisesti oikein. Olisi edesvastuutonta valmistaa tähän maailmaan enää yhtäkään tuotetta, joka ei kestä käyttöä, ja joka päätyy lyhyen käytön jälkeen mikromuovina kalojen aivoihin. 
Oma vaikea ja elämää rajoittava herkistyminen ja sairastuminen kemikaaleille on vain vahvistanut ajatusta siitä, että joskus haluan vielä suunnitella tuotteita, jotka ovat puhtaita, terveellisiä ja turvallisia niin ihmisille, kuin ympäristöllekin. 

Alla olevissa kuvissa omia kierrätysmateriaaleista valmistettuja vaatteita muutaman vuoden takaa:





Mutta nyt siihen itse aiheeseen, eli jouluun.
Ajattelin jakaa muillekin muutamia joulun viettoon liittyviä helppoja ideoita, joiden avulla omasta joulusta voi tehdä hieman vihreämmän, vaikka valkoinen joulu kaikilla ensisijaisena haaveena onkin.
Joulu aiheuttaa valitettavasti valtavan piikin jätteen määrässä, ja turha kertakäyttökulutus kiihtyy entisestään, ympäristömme rasitteeksi. Tässä muutama helppo vinkki, joilla joulunkin vietosta voi tehdä hieman kestävämpien arvojen mukaisen:

Paketit: Viikkaa käytetyt paperit, nauhat, lahjapussit ja pakettikortit siististi laatikkoon säilöön, niin niitä voi käyttää vielä monissa paketeissa tulevina vuosina. Hyvä vaihtoehto on olla kokonaan ostamatta uusia lahjapapereita, ja sen sijaan hyödyntää jo kotoa löytyviä tarvikkeita. Sanomalehdistä ja vaikkapa vanhoista kenkälaatikoista saa persoonallisia paketteja, ja säästymme täysin turhalta paperijätteeltä.
Joulukorteissa ja kosmetiikassa käytetty glitter päätyy mikromuoviksi vesistöihin, sen eliöihin, ja jopa juomaveteemme, joten askarteluissa ja koristeluissakin kannattaa käyttää luovuutta ja etsiä luonnollisia ja kierrätettyjä ratkaisuja.

Lahjat: Lahjoja ei kannata ostaa tarjouslaarista vain ostamisen ilosta tai väkisin. Ihan kuten missä tahansa ostamisessa, myös lahjoissa kannattaa hankkia sellaista, mikä on oikeasti tarpeellista suosien kestäviä ja luonnollisia materiaaleja, kotimaista tuotantoa, ja ennen kaikkea aineettomia lahjoja kuten yhteistä aikaa, harrastuksia, apua tai elämyksiä. Vaatteissa ja tekstiileissä kannattaa suosia luonnonkuituja. Lahjat voivat myös varsin hyvin olla kierrätettyjä.
Minulta on tänä vuonna tilattu lahjaksi tauluja ja julisteita, ja esimerkiksi tilaustyönä rakkaudella tehty potretti on lahja joka säilyy kivana muistona vuosikaudet, jopa läpi elämän. 
Jos kuitenkin tuntuu, että omilla läheisillä on jo kaikkea, on hyvä muistaa, että on lukemattomia mahdollisuuksia jakaa joulumieltä myös erilaisten hyvätekeväisyysjärjestöjen ja -tempausten kautta, kohteena esimerkiksi vähävaraiset perheet, ympäristö tai kehitysmaat. Alla olevista linkeistä löytyy lisää ideoita. Joulumieltä voi levittää monin pienin mutta suurin teoin, eikä siihen tarvita kertakäyttöistä muovikrääsää, vaan hieman ajatusta ja lähimmäisen rakkautta. 

https://joulupuu.org/
https://www.kepa.fi/osallistu/eettiset-joululahjat
https://wwf.fi/joulu/
https://worldvision.fi/eettiset-lahjat

Kynttilät: Monet kynttilät on valmistettu uusiutumattomista öljypohjaisista raaka-aineista, ja etenkin kynttilöihin lisätyt tuoksut ja väriaineet ovat päästöineen myrkyllisiä niin ihmisille kuin ympäristölle. Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, kuinka paljon materiaalia kynttilän pakkaukseen on käytetty, ja välttää ylenpalttisia muovipakkauksia. Kemikaaliyliherkät huomioidakseen kannattaa suosia led kynttilöitä, tai ainakin joutsen merkittyjä kynttilöitä, joissa on tarkat kriteerit materiaalien ja kemikaalien suhteen. 

Jouluruoka ja siivous: Kasvisten, luomun ja lähituotetun ruoan suosiminen joulupöydässä on ekologisempaa, kaukaa kuljetettu ruoka kuluttaa runsaasti luonnonvaroja. 
Joulusiivous kuuluu useimpien jouluun, ja sekin kannattaa tehdä luonnollisilla kodin pesuaineilla, jotka eivät sisällä esimerkiksi triklosaania tai fosfaattia. Tuoksulliset ilman raikastimet ovat turhaa kemikaalia, ja puhtain ilma tulee tuulettamalla. 

Uuden vuoden juhlinta: Jos vuoden vaihdetta haluaa juhlia ympäristöystävällisemmin, niin kannattaa jättää raketit kauppaan ja ihailla järjestettyjä ilotulituksia. Ilotulitteista tulee valtava määrä roskaa ja myrkyllisiä päästöjä ympäristöön ja ilmakehään, ja  kaiken lisäksi monet eläimet kuten koirat kärsii pelosta, stressistä ja ahdistuksesta rakettien paukkuessa. 

Ja tietysti näin hajuste- ja kemikaaliyliherkkyydestä kärsivänä, hartain toiveeni on, että niin arjessa kuin juhlassakin, ihmiset suosisivat tuoksuttomuutta. Niin ihmisten kuin ympäristönkin takia olisi eettisempää suosia tuoksuttomia ja luonnollisia vaihtoehtoja niin kosmetiikassa kuin pesuaineissa. Juhlat ovat tietysti laittautumisen aikaa ja se kaikille sallittakoon. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tutkimustuloksetkin osoittavat sen, että viehätymme enemmän ihmisen luonnollisesta ja puhtaasta ominaistuoksusta, kuin keinotekoisesta kemikaalipilvestä. Kemikaaleille ja homeille herkistyneen elämä on todella rajoittunutta, ja paras joululahja on tehdä tästä maailmasta pienin askelin avoimempi, empaattisempi ja vähemmän syrjivä meille kaikille.


Lämpöistä, valkoista, vihreää ja rakkauden täyteistä joulua kaikille, tehdään tulevasta vuodesta yhdessä entistä vihreämpi!
<3


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti